by Vicboe 

17 tips om kinderen meer te laten lezen

0 Comments

1. Ga eens naar een boekenwinkel of stripwinkel 

Een kwartiertje in een boekenwinkel of stripwinkel als je terugkeert van school of de jeugdbeweging bijvoorbeeld, is vaak gemakkelijk te realiseren. Het kan je kinderen leren dat lezen je slimmer maakt of gewoonweg leuk is.  Kijk naar nieuwe boeken, lees een paar zinnen voor of vraag het winkelpersoneel of zij advies kunnen geven. Je hoeft daarom niet onmiddellijk iets te kopen, toon gewoon je kind hoe opwindend de zoektocht naar een nieuw boek kan zijn. 

2. Lees iets luid voor ‘s morgens 

Ouders lezen meestal ‘s avonds voor het slapengaan een verhaaltje voor. Maar soms ben je te moe of is je kind te moe waardoor het plezier van lezen en luisteren verloren gaat.  Breek eens met deze regel. Wat als je ‘s morgens in bed of aan tafel enkele zinnen zou voorlezen ?  Tijdens het weekend is dit te realiseren. In de week is het misschien moeilijker, vraag jezelf af of vijf tot tien minuutjes extra aan de stresserende ochtendroutine in plaats van vijf tot tien minuutjes ‘s avonds je voorkeur heeft of niet. Eens testen, kan leert al veel. 

3. Laat je kind zien dat jij ook leest 

Veel mensen lezen niet meer door de dagelijkse sleur. Vraag jezelf echter af: is tonen dat lezen je tot rust brengt, je iets bijleert, niet een taak voor een ouder die erbij hoort ? En hoe toon je dit het best ? Niet door ‘s avonds te lezen als je kinderen in bed liggen, maar het ook eens te doen op een moment dat je kinderen het zien, bijv. in het weekend. 

4. Plaats overal boeken in je huis 

Neem een kwartiertje om alle boeken die je kind interessant kan vinden om ze te plaatsen op de meest gebruikte locaties : de eettafel, de salontafel, in de badkamer, op een boekenplank waar je kind bij kan en mag. 

5. Kijk eens in je eigen jeugboeken 

De Koning van Kathoren. Een jeugdboek in het bericht 17 tips om kinderen meer te doen lezen in kader van het project Bokido

Als je nog oude kinderboeken uit je eigen jeugd hebt, ga ze desnoods halen bij je ouders of in de bibliotheek, toon ze aan je kinderen. Lees er uit voor en vertel wat dat boek voor jou betekend heeft.  Zelf heb ik veel plezier gehad aan Puk van de Petteflet van Annie MG SchmidtKruistocht in Spijkerbroek van Thea BeckmanGeen meiden aan boord van Johan Ballegeer (helaas niet meer te krijgen in de boekhandel) en de Koning van Katoren van Jan Terlouw.

6. Probeer eens om e-boeken te lezen 

Het hoeft niet allemaal op papier, alhoewel wij dat persoonlijk nog altijd leuker vinden, je kan ook e-boeken geven aan je kind om te lezen. Probeer eens wat je kind vindt over lezen op het scherm : doet het dat liever of niet? In sommige situaties is een e-boek misschien gewoon handiger. Praat er over en toon hoe het moet. Laat je kind dan kiezen wat het liefste doet 

Bibliotheek om kinderen meer te doen lezen in het bericht 17 tips om kinderen meer te doen lezen in kader van het project Bokido.
foto : pixabay

7. Ga naar de bibliotheek 

De grootste boekenoogst vind je nog altijd in een bibliotheek. Leer je kind om regelmatig naar de bibliotheek te gaan om boeken of strips uit te kiezen. Praat samen over wat het leukste boek of strip is, welke vindt hij of zij niet leuk. Je kan in een bibliotheek experimenteren met genres : leest je kind liever detectiveverhalen of liever fantasy ? Een boek of een strip ? Of een boek over de natuur of geschiedenis ? Je hebt er een ruime keuze. Niets belet dat je inspiratie op doet om een boek of strip te kopen op een ander moment in een boeken- of stripwinkel. 

8. Deel boeken van je e-boek-account 

Als je zelf een e-boek-account hebt, kan je ook boeken die voor je kind geschikt zijn, delen. 

9. Maak van je smartphone een audioboek-speler 

Je kan een audiobook afspelen vanaf je smartphone voor je kind, bijv. in de wagen. Er zijn verschillende app’s voor het lezen van audiobooks, kies diegene die je het liefst hebt. Test enkele audioboeken. 

10. Laat eens een audioboek op de achtergrond afspelen thuis 

Luidsprekers die je thuis gebruikt om muziek af te spelen, zijn ook geschikt om een audioboek te laten afspelen.  Voeg een audiobook toe aan de account die verbonden is met je luidsprekers. 

11. Betrek je kind in het kiezen van een audioboek. 

Scrol samen in de lijst van beschikbare audioboeken, zoals Harry Potter of de boeken van Narnia. Je kan voorbeelden beluisteren zodat je een goede keuze kan maken. Op youtube staan er enkele gratis voorbeelden. Zelfs onze persoonlijke favoriet uit onze jeugd : De koning van Katoren van Jan Terlouw 

12. Hou een jaarlijkse leeswedstrijd 

Maak een takenlijstje dat verband houdt met lezen. Bijvoorbeeld : lees 1 strip, lees een boek met een historisch verhaal, schrijf de gelezen boeken op in een schriftje, lees een boek met een kleurrijke kaft, lees een audiobook, enz… Je kan een rooster invullen telkens een taak vervuld is. Of wie van de kinderen leest de meeste boeken ? 

Boeken op de boekenplank om kinderen meer te doen lezen
www.pexels.com – Mike Bird

13. Richt samen de boekenplank opnieuw in 

Hierbij sla je twee vliegen in één klap : je kind helpt opruimen én je praat over boeken.  Je kan ze plaatsen op kleur, volgens de auteur, onderwerp, … En misschien zijn er boeken die je kind zelf ook wel wil lezen uit nieuwsgierigheid ? 

14. Geef gebruikte boeken weg 

Als je je boekenplank opnieuw inricht, kan je erover nadenken of er geen boeken zijn die je weg kan geven aan bijv. de kringwinkel of een goed doel. Het vooruitzicht van nieuwe boeken stimuleert om boeken weg te doen die niet meer interessant zijn. Of zoek een vrije bibliotheek in de buurt waar je boeken kan ruilen : je laat een boek achter en mag een boek meenemen. 

15. Organiseer op een verjaardagsfeestje een boekenruilmiddag 

Laat elkkind een boek meebrengen om te ruilen voor een ander boek met één van de aanwezigen. Misschien lanceer je een nieuwe trend waarbij verjaardagsfeestje ook boekenruilmomenten worden. 

16. Overtuig de jeugdleiding van het zomerkamp om boeken te laten ruilen op kamp 

Ga eens naar de jeugdleiding van het zomerkamp en overtuig hen dat elk kind wordt gestimuleerd om een boek mee te nemen. Een strip bijvoorbeeld : kan gemakkelijk in plastiek gestoken worden om in de mate van het mogelijke proper te blijven en weegt niet zoveel. Tijdens het kamp kan voor bedtijd strips geruild worden. 

17. Schrijf samen een boek of maak samen een strip

Bokido verkoopt boxen om een boek of strip te maken die wij ook zelf drukken. De drempel kan voor je kind te hoog zijn. Maar waarom maken jullie niet samen een boek of strip ? Samen een verhaaltje verzinnen, personages uitdenken, tekeningen maken. Laat iedereen een deel voor zich nemen. Of maak een ‘plakverhaal’ : iedereen schrijft één pagina van het verhaal. Je leert je kind zo ook beter kennen en zelf heb je er ook een plezier aan, wedden dat het ontspannend werkt ? Zo krijg je jullie eigen familieboek of strip.

About the author 

Vicboe

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates