by Vicboe 

Schrijven en tekenen helpt gevoelens uiten

0 Comments

Professor docter en klinisch psycholoog Ad Kaptein bij het Medisch Universitair Centrum van Leiden, heeft een boek geschreven over “ziek-zijn” en hoe een arts ermee kan omgaan. Het boek noemt “Helende woorden – romans over ziek-zijn”. In een nieuwsbericht van de Universiteit Leiden zegt hij het volgende over schrijven en tekenen :

Een goede methode om mensen hun gevoel te laten uiten is hen erover te laten schrijven’, vertelt Kaptein. ‘Ongestructureerd. Laat maar komen.’ Narratieve geneeskunde noemt hij dat, en die vorm van helen omvat ook andere kunsten: tekenen, naar muziek luisteren, net wat iemand het meest ligt. Hij vertelt dat hij het laten schrijven ook in zijn colleges aan geneeskundestudenten heeft behandeld. ‘Ik liet de studenten opschrijven wat de naarste ervaring in hun leven was geweest. En prompt zaten er een paar te huilen. Dat laat zien wat schrijven kan doen.’

(Bron “Zonder empathie geen goede zorg”, Universiteit Leiden)

Als kind of jongere een eigen strip of boek maken, kan dus ook deel uitmaken van een emotioneel verwerkingsproces. Laat je kinderen schrijven en tekenen, zet jezelf eventueel ook aan het schrijven en tekenen en wie weet komt er iets veel mooiers te voorschijn dan gewoon een stripverhaal of een boek. Namelijk je eigen verhaal of stripverhaal.

About the author 

Vicboe

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates