by Vicboe 

Kinderen leren door niets te doen

0 Comments

niets doen stimuleert creativiteit

Kinderen hebben meestal een volle agenda. Toch voor coronatijden: naar school, naar de sportclub, naar de jeugdbeweging, naar de muziekles of tekenles, naar de andere ouder, enzovoort… Soms hebben ze met moeite één of twee vrije dagen in de week. De week zit vol afspraken, vaak het weekend ook. Maar is het niet eens leuker en beter om echte vrije tijd in te plannen?

Opladen door niets te doen

Net zoals bij volwassenen, kunnen kinderen zich opladen door eens een dagje niets te moeten doen. Niets doen, niksen, luieren, lanterfanten of cocoonen, hoe je het ook wilt noemen, de meeste onder ons bekijken dit wellicht ‘afkeurend’. Onze maatschappij vraagt dat je altijd bezig bent, dat er altijd iets te doen is. Zo kan ons lichaam en onze geest nooit tot rust komen. Wij zijn gericht op de buitenwereld. Op het vergelijken. Kijk eens welke drukke agenda ik heb…. Groepsdruk of peer pressure. Zeker pubers zijn er gevoelig aan omdat zij willen passen in de groep.

Educatief speelgoed

Ook educatief speelgoed kan je zo bekijken: zelfs spelen moet een doel hebben en dienen om iets bij te leren. Misschien merkwaardig dat ik dit hier post want de Bokidoboxen die Bokido verkoopt zijn ook educatief bedoeld. Door eens niets te doen, te lanterfanten of te luieren, stimuleer je onbewust de creativiteit en fantasie. De beste ideeën van schrijvers, ik spreek uit ervaring, komen op momenten dat je niets aan het doen bent. Of op momenten dat je standaardtaken uitvoert, zoals bijv. de afwas doen, schoonmaken, enzovoort…. Het is tijdens zo’n echt vrije tijd moment, dat je kind tot rust kan komen en zijn fantasie hem of haar de mooiste verhalen brengt. Verhalen die het waard zijn om er een boekje van te maken of om te vertellen.

Ook verveling helpt je fantasie vooruit

Ook verveling helpt je fantasie en creativiteit vooruit. Eventjes stilstaan, rust nemen van het heen-en-weer-gereis. Zeker een wisseldag tussen beide ouders is ideaal om te rusten. Of te vervelen. Waarom verveling goed voor ons is, zie je in dit Youtubefilmpje van VRT Radio:

Verveling is goed om de batterij op te laden om daarna terug creatief te kunnen zijn.

Ook de natuur neemt rust

Als je kijkt naar de natuur, dan zie je dat de natuur ook zijn rust neemt: het is geen 12 maanden zomer en lente waarin alles groeit en bloeit. Deze periodes worden afgewisseld met de rust van de winter. Ook landbouwgronden worden niet alle jaren bebouwd, maar liggen altijd een jaar braak (meestal om de 3 jaar). Als een landbouwer dit doet, dan zullen de gewassen beter groeien. Als je niet op een woord komt in een kruiswoordraadsel, wedden dat je er wel opkomt nadat je het opzij hebt gelegd?

Een mindset van zijn in plaats van doen

Eigenlijk moeten we onze mindset veranderen, ook van onze kinderen. Gaan naar een mindset van zijn in plaats van doen. We worden niet bepaald door wat we doen, maar vooral ook door wie we zijn. Rusten of niets doen zou standaard moeten ingepland worden. Het zal de stress en prikkels verminderen, energie en creativiteit verhogen. Het rusten zal ook leiden tot meer groei dan altijd maar dingen doen.

Een belangrijke levensles voor je kinderen is dat zij niet altijd hoeven te reageren op alles. Elke dag krijgt een kind heel veel indrukken te verwerken. Het is goed om niet op elk geluidje van de tablet of smartphone te reageren. De kunst van het niets doen is een zegen in tijden waarin we overprikkeld geraken door alle prikkels om ons heen.

About the author 

Vicboe

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates