by Vicboe 

Meditatie voor kinderen

0 Comments

meditatie kinderen

In een vorige blogpost hadden we het over het feit dat kinderen leren door niets te doen. Zo komen ze tot rust na alle prikkels van de dag. Aan het drukke leven van overdag. Goed je best doen, huiswerk maken, spelen, sociale media, allerlei naschoolse activiteiten. Een manier die meer terrein wint om tot rust te komen, is meditatie voor kinderen.

De positieve effecten van meditatie voor kinderen

Als je kinderen al jong leert mediteren, dan nemen ze dit heel hun leven mee. Door meditatie leren ze met zorgen, angsten en emoties om te gaan. Ze leren hoe zich te ontspannen, hoe te focussen en hoe ze hun eigen energie bij zich kunnen houden. Hoe orde te scheppen in de chaos in hun hoofd.

De positieve effecten van meditatie zijn niet min:

  • het zelfvertrouwen vergroot;
  • meer fantasie en creativiteit
  • betere concentratie
  • kalmer en rustiger worden
  • beter omgaan met emoties
  • beter slapen

Meditatie is een fijne tool waar kinderen altijd op terug kunnen vallen.

Mediteren op school

In Amerika, in Baltimore verving een school, de Robert Coleman School straffen door mindfullness en meditatie. Ze werkten hiervoor samen met de Holistic Life Foundation. De resultaten waren opmerkelijk. Er is een speciaal lokaal ingericht waar leerlingen die zich misdragen hebben samen met een ontspanningsexpert aan ademhalingsoefeningen, meditatie en mindfulness doen. De kinderen zijn rustiger, maken andere keuzes en hun schoolresultaten verbeteren.

Andere meditatie voor kinderen

Kinderen hebben andere technieken nodig om te mediteren in vergelijking met volwassenen. Kinderen zijn nu eenmaal moeilijk rustig te krijgen. Zelfs als volwassenen is het niet evident stil te zitten. Je ervaart altijd een beetje een ongemak, wat voor kinderen niet anders is. In het begin zal het onwennig zijn voor de kinderen. Met aangepaste geleide meditaties hoeven ze enkel maar te luisteren. Deze meditaties zijn aangepast aan de leefwereld van kinderen. De meditaties doen kinderen ook hun creativiteit en voorstellingsvermogen te gebruiken. Het is belangrijk dat ze kunnen mediteren in een stille en rustige ruimte zonder afleiding. Een ideaal moment is ’s nachts in bed om de dag af te sluiten.

Middelen om te mediteren voor kinderen

Hoe meer je mediteert, hoe sneller het een gewoonte wordt en hoe meer effect het mediteren zal hebben. De meditation moments app is een app met verschillende meditaties op maat van kinderen. Je kan hem vinden in de Google App Store of bij de Apple Store. Alle meditaties hebben een tekst met op de achtergrond rustgevende muziek.

Om gemakkelijker te zitten op de grond is een meditatiekussen voor kinderen een aanrader. Wil je meer inspiratie over mediteren?

Dan heb je een aantal boeken die het lezen waard zijn, zoals:

Dus als je kind kan mediteren, dan krijgt het misschien wel de superkrachten van een superheld. Vergezocht? Lees dan ook de blogpost Superhelden mediteren.

About the author 

Vicboe

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates