by Vicboe 

Superhelden mediteren

0 Comments

superhelden mediteren

Omdat iedereen, ook je kinderen, een superheld is met superkrachten, een overzichtje van enkele superhelden, die alhoewel ze het niet tonen, mediteren. Een argument om je kind tot rust te brengen door het te leren hoe te mediteren. Zie onze blogpost meditatie voor kinderen.

Waarom zeggen de superhelden niet dat ze mediteren in een film?

In de X-Men film The Dark Phoenix neemt de jonge Jean Grey (Sophie Turner) diep adem, sluit haar ogen, concentreert ze zich om te controleren wat het publiek weet over haar superkrachten. Als een volwassene kan ze een onbekende kosmische energie absorberen, wat haar eigen krachten krachtiger maakt, maar wat het ook moeilijker maakt om haar eigen, gevaarlijke krachten onder controle te houden. Haar mentor Charles Xavier (James Mc Avoy) stichtte een school met de taak om jonge mutanten te leren met hun krachten om te gaan. Het woord is nooit gebruikt in de film, maar het is duidelijk dat Jean en the X-Men door Charles geleerd worden te mediteren.

Want het is meditatie die Shazam gebruikt om zijn krachten te beheersen. Het is het eerste middel dat dokter Bruce Banner gebruikt om niet te veranderen in de Hulk. En het is hoe de Nightcrawler van de X-Men geteleporteerd wordt van de ene plaats naar de andere. Je vraagt je dus af waarom er niet openlijk op het scherm over meditatie wordt gesproken?

Meditatie is in de Westerse cultuur nog niet altijd aanvaard

Meditatie wordt in de Westerse cultuur niet altijd aanvaard. Het zou te zweverig zijn. Iets typisch vrouwelijk. Veel mensen denken dat het boven op een bergtop zitten is in een lotus houding waarbij je uren aan een stuk stil moet zijn. In de 22 bestaande Avengerfilms wordt er maar twee keer gesproken over meditatie: in Ant-man wanneer de slechterik van dienst Darren Cross meditatie vermeld tegen Hope van Dyne. Hij zegt dat meditatie deel uitmaakt van zijn dagelijkse routine. De tweede keer gebeurt dit in de film Doctor Strange wanneer Mordo suggereert tegen het hoofdpersonage Doctor Strange (Benedict Cumberbath dat hij mentale oefeningen doet om de tijd te passeren. Mordo zal later naar de donkere zijde overlopen.

https://www.youtube.com/watch?v=01z_BcgFepw&feature=youtu.be
Fragment uit Doctor Strange

Merkwaardig dat meditatie maar twee keer voorkomt in een filmfranchise waar de kracht van je brein, geest en emoties belangrijk zijn. Het is dan nog in beide gevallen telkens door twee slechteriken.

Het blijft een raadsel waarom het woord meditatie niet wordt gebruikt in de films, terwijl wat de superhelden doen neerkomt op meditatie. De associatie met een vrouwelijke activiteit, gevoelens, emoties, anti-geweld, anti-agressie, empathie en een stap terug nemen, passen wellicht niet met de status van de ‘mannelijke’ superhelden. De meeste zijn toch mannelijk of vertonen mannelijke trekjes. Ofwel is het omdat superheldenfilms vaak een mannelijk publiek aantrekken? Gewoonweg om meer kijkers aan te trekken? Door meditatie in de films te verwerken maar niet woordelijk te benoemen, zal je niet veel publiek afstoten.

Maar dan wordt één van de meest klassieke films vergeten: Star Wars. Waar “the force”, de kracht, bij jou is. Als de karakters Yoda, Luke Skywalker en Rey de kracht voelen, dan lijkt dit toch enigszins op de kracht van meditatie, op energie om sterk te zijn. Op energie om creatief te zijn.

Meditatie werkt op je brein

Meditatie traint je brein. Breingezondheid bereik je door te werken aan je brein. Dit doe je door te mediteren. Als er meer ruchtbaarheid wordt gegeven aan de voordelen van meditatie, zouden wellicht meer mensen proberen te mediteren. Al is het maar uit nieuwgierigheid. Als je zelf mediteert of meditatie uitprobeert, is het belangrijk niet te vergeten dit ook kinderen aan te leren. Zij krijgen er meer creativiteit en zelfvertrouwen door. Meer rust. Als zelfs superhelden mediteren, dan kan je kind zeker mediteren. Dat is misschien de truc om kinderen aan te zetten tot mediteren. Als beloning kan je altijd een superheld cadeau doen om op hun bureau, nachtkastje, kast te plaatsen. Dan wordt je kind er dagdagelijks aan herinnerd dat zij zelf ook echte superhelden zijn. Zeker als ze mediteren.

Hou jij ook van superhelden? Dan kan ik je Fanssite aanbevelen, een Belgische lokale handelaar met allerlei gadgets rond superhelden om je te herinneren aan jouw eigen superkracht (Ook voor papa’s en mama’s).

Lees ook bij Bokido:

Meditatie voor kinderen

Foto: Unsplash.

About the author 

Vicboe

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates