by Vicboe 

Je kind heeft een eigen flow – tips voor het ochtendritueel

0 Comments

ochtendritueel kind

Onze wereld draait om tijd. Bij alles is een tijdstip voorzien. Onze agenda staat vol afspraken. Maar voor kinderen geldt dit niet. De tijd werkt helemaal anders. Wij koppelen tijd aan efficiëntie en bepaalde doelen die we willen bereiken. Dat is niet zo bij kinderen. Terwijl jij snel naar je werk wilt vertrekken, zijn je kinderen nog op het gemak hun veters aan het knopen. Wat je ook zegt. Een kind kan lang stilstaan bij iets. Bij een bloem die ze zien, een mier die voorbij komt of minutenlang vragen stellen. Zeker op het moment dat jij middenin je zoomvergadering voor het werk zit. Maar kunnen ze op een attractie in een pretpark, dan rennen ze vooruit en is er geen tijd te verliezen. Moet jij dringend ergens naartoe, dan dringt de urgentie niet tot hen door. Ook niet als je de trein moet halen om terug naar huis te gaan van de uitstap naar het pretpark. Dan zijn ze vaak niet vooruit te branden. Voor een kind bestaat de tijd niet.

De tijd op school

Op school is de tijd wel afgebakend. Op dat uur moet je kind op school zijn. Van dat uur tot dat uur is er speeltijd. Dan is er lunchpauze en de ouders mogen pas vanaf dat uur de kinderen afhalen. Een kind heeft echter zijn eigen flow, zijn eigen tijd. Sommige kinderen zijn ’s morgens klaarwakker, anderen komen maar tot leven na de middag. Scholen kunnen daar moeilijk rekening mee houden, maar stel je eens voor dat dit kon? Dan zou elke kind volgens zijn eigen bioritme, zijn eigen flow les kunnen volgen. Wat zou dat doen met de schoolresultaten?

Enkele tips voor het ochtendritueel

Kinderen hebben hun eigen flow, zeker tijdens het ochtendritueel. Het heeft geen nut om te stressen over tijd. Laat de tijd niet het vertrekpunt zijn voor het ochtendritueel. Wat je ook doet, bereidt het ochtendritueel voor. Leg alles klaar de avond voordien: kledij, brooddozen, boekentassen,…

1. Neem genoeg tijd

Sta op tijd op. Als je zelf al klaar bent voor de kinderen wakker worden, is dat veel gemakkelijker. Neem de tijd, maak ruimte om het ochtendritueel vlot te laten verlopen.

2. Pas je verwachtingen inzake tijd aan

Kinderen hebben meer tijd nodig om zich aan te kleden in vergelijking met een volwassene. Verwacht niet dat een kind even snel zijn schoenen aantrekt als jij. Bovendien heeft een kind vaak een bepaald plan wat het die ochtend wou doen. Hou er rekening mee dat je kind tijd zal nodig hebben om zijn plan los te laten en te luisteren naar jou.

3. Laat je kind rustig wakker worden

Gewoon staan roepen dat je kind uit zijn bed moet, is geen goede start van de dag. Vraag je kind vriendelijk om wakker te worden omdat het tijd is om op te staan. Ga daarvoor naar zijn of haar kamer en raak je kind zachtjes aan. Als je kind nog niet wilt opstaan, geef je kind vijf minuten en ga dan terug. Meestal komt je kind dan wel uit zijn bed. Je kan ook zorgen voor een eigen wekker. Maak van het kiezen van een eigen wekker iets leuks. Des te motiverend om de wekker te gebruiken.

Begin de ochtend met een knuffel en de vraag of je kind goed geslapen heeft. Dat is veel leuker dan te beginnen met de melding dat je kind snel moet opstaan.

4. Geef keuzevrijheid aan je kinderen

Kies kleding uit, twee of drie stuks en laat je kind kiezen. Dat kan al veel discussie vermijden. Laat je kind niet kiezen uit heel de kledingkast of het zal veel langer duren dan je denkt. Uit een hele kledingkast is een hele opgave voor een kind.

Laat je kind na het opstaan zich ook direct gaan aankleden (na het wassen natuurlijk) na het opstaan. Blijf erbij. Als je eerst zelf naar beneden gaat, is het mogelijk dat je kind iets anders doet en afgeleid wordt. En als het eventjes niet zo goed gaat, dan kan je ook helpen. Je wilt dat je kind zelfstandig is, maar daarom hoef je niet altijd willen dat je kind alles alleen doet. Als het op een dag echt eens niet gaat, dan help je toch gewoon?

5. Geef alle dingen een vaste plek

Zorg dat alles zijn vaste plaats heeft. Ook je eigen spullen, zoals je sleutels. Als alles een vaste plek heeft, moet je de dingen die je nodig hebt enkel maar nemen en je niet meer afvragen waar je iets gelegd hebt.

6. Ga direct ontbijten

Als je beneden bent, ga direct ontbijten. Als je iets speels of leuks wilt doen na het ontbijt, bewaar dit voor na het ontbijt. Je hebt dan iets dat de kinderen motiveert om te ontbijten. Bovendien vermijd je zo dat je kind zijn spel moet onderbreken omdat hij moet eten. Sta geen tablet of televisie toe tijdens het ochtendritueel. Je weet zelf wel dat een kind moeilijk iets anders kan doen als het aan een spelletje bezig is op de tablet of een programma aan het bekijken is op televisie.

7. Integreer het spelelement

Probeer dingen leuk te houden door het spelelement te integreren in het ochtendritueel. Bijvoorbeeld als het aankleden traag gaat, zeg dan niet gewoon dat je kind moet opschieten, maar maak er bijv. een wedstrijd van : ‘Wie kan de broek het snelst aandoen? Mama of jij?’

8. Wees relax en vergeet perfectionisme

Wees zelf relaxt, het helpt niet als je zelf gestrest bent. Haal eens diep adem, sta een momentje stil en zeg tegen jezelf dat alles goed komt. Uiteindelijk is alles over een uur voorbij. Vergeet ook dat alles perfect zal verlopen. Laat deze doelstelling los. Het zal niet perfect zijn, jullie ochtendritueel.

Wat wel kan helpen om het ochtendritueel iets vlotter te laten verlopen, is ervoor te zorgen dat je kinderen weten wat ze moeten doen. Dat vermijdt dat je je kind steeds moet aansporen om dingen te doen. Je kan dit visueel voorstellen door op een A4 op te sommen wat je kind moet doen. Als je er nog voor zorgt dat er vakjes zijn die je kind kan aanvinken als iets gedaan is, dan is het nog een leuke activiteit ook. Voorbeelden van dagplanners vind je bij de website invulboekjes. Je kan overwegen om een checkpad aan te kopen om deze lijst op te maken.

Als dingen eens niet goed gaan, vergeet niet: het is maar die ene dag geweest. Focus je op wat wel goed ging, niet op de dingen die niet goed gingen.

9. Verwittig op tijd wat er gaat gebeuren

Zeg je kind op tijd dat het zal moeten vertrekken. Vermeld dit al eventjes 5 minuten voor tijd. Zeg dat het nog 5 minuten de tijd heeft om te spelen. Dan is je kind voorbereid op wat er gaat gebeuren. Als je kind hier moeite mee heeft, dan kan je twee keer verwittigen: 5 minuten vooraf en 2 minuten vooraf.

10. Draag oude kledij boven je kledij

Je kan ervoor kiezen om je nog niet aan te kleden of je kan een oude vest boven je kledij aan te trekken. Want je weet het wel: voor je het weet, is er een plek op je kledij. Moet je je terug aankleden, met tijdsverlies tot gevolg. Tijd die zo kostbaar is. Je oude vest aanhouden totdat de kinderen de auto uit zijn, is soms nog het veiligste, zeker bij kleine kinderen 🙂

11. Zorg voor een leuk avondritueel

Kinderen hebben veel te verwerken op een dag. Dan is het fijn om op het einde van de dag terug te kijken naar hoe de dag is geweest. Waren dingen leuk? Waren sommige dingen vervelend? Is er iets ergs gebeurd? Is er iets grappigs gebeurd?

Ook een blik naar de volgende dag is een aanrader: wat brengt de volgende dag? Is er iets waar je kind tegenop ziet? Zijn er leuke plannen? Door dergelijke dingen samen met je kind te bespreken, kan je kind zijn blijdschap en zijn zorgen delen.

Op deze manier weet je ’s ochtends als of je kind tegen de dag op ziet of er juist naar uitkijkt. Je weet dan of je je kind nog extra moet oppeppen of motiveren of dat je zelf al enthousiast kan zijn over zijn leuke dag.

De kern van alles blijft echter: je kind heeft zijn eigen flow, zijn eigen bioritme. Vergeet niet daarmee rekening te houden. En jullie ochtendritueel wordt super.

About the author 

Vicboe

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates