by Vicboe 

Dagdromen of zich vervelen is goed

0 Comments

creativiteit kinderen

Creativiteit komt niet altijd als je het zelf wilt. Nochtans is creativiteit belangrijk, niet enkel voor jezelf, maar ook voor je kinderen om te kunnen groeien. Je bent vooral creatief als je brein “offline” is. Zo verwoordt Luc Swinnen het toch in zijn boek Rust voor je brein. Je plaatst je brein “offline” als je dagdroomt of je verveelt. Dat wil zeggen als je gewoon ergens zit en louter de wereld rondom je observeert zonder veel te denken of te piekeren. Kijken naar een blaadje dat wegwaait of naar het landschap als je op een trein zit.

Dat deed ook een vrouw enkele jaren geleden: Joan. Joan zat op de trein van Manchester naar London. De trein had vertraging. Ze was verveeld en moest plots denken aan een jongetje met een bril dat kon toveren. Ze gaf hem de naam Harry Potter. J.K. Rowling, want over haar heb ik het, zegt zelf dat op dat moment haar brein niet bezet was om zich met iets anders bezig te houden. Ze zat niet haar smartphone te checken, niet te werken op haar laptop of te lezen. Misschien is het daarom dat de trein een rol speelt in het verhaal van Harry Potter? Het is immers aan de trein dat zij haar succes te danken heeft. Beter nog: aan de vertraging van de trein.

Met creativiteit moet je ook iets doen

Een idee hebben is niet genoeg, je moet er natuurlijk ook iets mee doen. Zij besloot een boek te schrijven over het jongetje dat in haar opkwam op de trein. Dat is ook creativiteit. Creativiteit is aan iets nieuws beginnen. Iets nieuws proberen. Werken aan de nieuwe uitdaging. En wie weet word je dan ook de nieuwe J.K. Rowling?

Dus laat kinderen zich vervelen, dagdromen. Laat hun brein “offline” gaan. Meestal doen kinderen dat al uit zichzelf. Het zijn vaak, wij, de volwassenen die willen dat zij zich nuttig bezig houden. Dat ze iets doen. Terwijl er ook in je kinderen verhalen zich verborgen houden. Verhalen die het daglicht mogen zien. Of het kan iets anders zijn: een kunstwerk maken, een uitvinding in elkaar knutselen. De beste stimulans voor het brein van je kinderen (en dat van jezelf) is “offline’ gaan. Dagdromen of je vervelen. Leve de verveling!

Lees ook bij Bokido:

Je kind heeft een eigen flow – tips voor het ochtendritueel

Foto: B K via Unsplash

About the author 

Vicboe

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates