Eens je school verlaat, schrijf je zelden nog met je hand. Alles gebeurt per computer. Behalve eventueel het boodschappenlijstje, een kattenkrabbeltje voor de thuisblijvers of een occasionele post-it of liefdesbriefje. Typen is meer efficiënt dan met de hand schrijven, denken wij.

Maar wist je dat er veel bewezen voordelen bestaan als je met de hand schrijft ?

Er zijn 4 redenen :

1. HET ACTIVEERT JE BREIN

Een studie uit 2012 bij kinderen die nog niet konden lezen, stelde vast dat het schrijven van brieven met de hand een circuit van breinneuronen activeerde die geassocieerd worden met lezen. Dezelfde letters typen, deed dit echter niet. De onderzoekers schreven dat met de hand schrijven, kinderen kan stimuleren om te lezen.

2. HET VERBETERT SPELLING

Een studie uit 1990 vond dat kinderen die woorden schrijven, hun spellingsmogelijkheden verbeterden in vergelijking met het typen op de computer.

3. HET HELPT JE HERINNEREN

Een studie uit 2014 vergeleek de geheugens van universiteitsstudenten die handgeschreven notities namen met deze die notities namen op de laptop. Handgeschreven notities helpt je meer om nieuwe informatie te leren. De studenten die met de hand schreven, onthielden meer van wat gezegd was, waarschijnlijk omdat zij de informatie sneller moesten verwerken om te kunnen blijven volgen. De "handschrijvers" konden informatie uit lezingen beter oproepen dan de "typers".

4. HET HELPT JE OM SNELLER TE DENKEN

In 2009 toonde een studie van kinderen uit basisschool en middelbare scholen aan dat leerlingen die met de hand schreven, meer schreven, sneller schreven dan diegene die typten op een keyboard. "Kinderen schreven beter essays als ze met een pen schreven", zei psychologe Virginia Berninger in de Amerikaanse pers.

(Bron : Mental Floss)

Zijn dat geen redenen om zelf een boekje of strip te maken ? Voor de "typ-volharders" voorzien we tegen juni overigens ook de mogelijkheid om een sjabloon te downloaden. Maar misschien toch nog eens de pen ter hand laten nemen door je kinderen ?