1.Zorg dat je niet alleen bent
 
Met vrienden of vriendinnen, hou je pesters beter op afstand. Zoek een leuk groepje om in terecht te komen, op school, in de jeugdbeweging of sportclub, ...
 
2. Steek de schuld niet op jezelf
 
Je mag je niet neerleggen bij wat je overkomt. Je moet je zeker niet schamen of verontschuldigen voor pesterijen. De pesters moeten zich schamen of verontschuldigen, want zij gaan in de fout.
 
3. Schrijf neer wat je voelt
 
Het lucht op om je ervaringen op te schrijven, zo begrijp je hoe je je voelt en wat er gebeurt.
 
4. Neem iemand in vertrouwen en zoek steun
 
Zoek iemand die naar je luistert waar je alles kan aan toevertrouwen. Heb de moed om te praten over wat er gebeurd is. Zeg duidelijk dat je niet wilt dat meteen iets wordt ondernomen. Zoek hulp bij verschillende organisaties zoals Awel, Jongeren Adviescentrum, enzovoort. Je kan ze terug vinden op de website van Kieskleurtegenpesten.
 
5. Kom op voor jezelf
 
Het is niet gemakkelijk, het is wel iets dat je kan leren.  Niks doen betekent dat je stilzwijgend akkoord gaat met wat er gebeurt.
 
6. Wat kan je doen ?
 
Maak duidelijk dat je het gedrag niet leuk vindt. Zoek enkele leeftijdsgenoten die hetzelfde vinden en stap samen naar de pesters. Steun slachtoffers. Zoek een volwassene die je vertrouwt waar je kan aan vertellen wat er gebeurd is.
 
Uitgebreidere tips vind je op de website van kieskleurtegenpesten.
 
 
Als je een stimulans zoekt om je verhaal neer te schrijven, kan je altijd een box van bokido aankopen. Het gedrukte boekje kan je delen aan wie je vertrouwt, want het is soms gemakkelijker iets op te schrijven dan er over te spreken om je schaamte te overwinnen.  We hopen binnenkort het fictief verhaal dat de 10-jarige Floor gemaakt heeft over pesten uit te kunnen brengen als boekje als steun voor kinderen die gepest worden. We zoeken nog een paar sponsors voor de drukkosten of als je iemand kent met grafisch talent die het boekje wilt opfleuren, ook altijd welkom. Mail ons via connect@bokido.be.